Vicente Ferreira Pastinha, beter bekend als Mestre Pastinha, was één van de twee belangrijkste capoeira meesters in de twintigste eeuw. Samen met Mestre Bimba zorgden ze ervoor dat capoeira onder een breder publiek bekend werd en dat steeds meer mensen capoeira gingen beoefenen.

Mestre Pastinha werd geboren op 5 april 1889 in Salvador, Brazilië. Hij was een mager ventje van een jaar of tien toen hij het onderspit delfde in een knokpartij met een andere, grotere, jongen. Een oude man, Benedito genaamd, keek naar hen vanuit een raam en riep uiteindelijk de jonge Pastinha bij zich om hem de kunst van capoeira te leren.mestre pastinha

In 1941 stichtte Mestre Pastinha de tweede capoeira school ooit in Brazilië die door de overheid werd gelegaliseerd. Dit was een belangrijke stap in de acceptatie van capoeira in de Braziliaanse samenleving. Tot op dat moment werd capoeira vaak gezien als iets gewelddadig dat vooral populair was onder criminelen en figuren die zich buiten de wet ophielden. Mestre Pastinha liet zijn leerlingen kennismaken met de capoeira Angola. De op oude tradities gebaseerde vechtsport. Mestre Pastinha was bekend als denker en communicator in de capoeira.

‘Capoeira é tudo o que a boca come.’
(letterlijk; capoeira is alles dat de mond eet, wat zoveel betekent als ‘capoeira is alles, alles is capoeira’).

In 1973 werd Mestre Pastinha’s academie gesloten door de overheden in verband met een verbouwing. Ondanks de belofte dat hij terug mocht komen in het gebouw om les te geven, werd het verbouwd tot een restaurant. De laatste jaren van zijn leven leefde hij in armoede en blind. Mestre Pastinha overleed 13 november 1981.

Bekende leerlingen van Mestre Pastinha zijn; Mestre João grande, Mestre João pequeno, Mestre Boca Rica en Mestre Curió. Deze leerlingen zette de traditie van capoeira Angola voort.