Quilombo is een Braziliaanse naam voor de vluchtplaats van ontsnapte slaven in de tijd dat slavernij in Brazilië nog was toegestaan. Deze Quilombo's bevonden zich vaak in de dichtbegroeide bossen, waar de slavenhouders niet zomaar kwamen. In de loop van de tijd ontstonden er in de quilombo's gemeenschappen. Een van de grootste gemeenschappen was Quilombo dos Palmares, die in de zeventiende eeuw meer dan 65 jaar wist te blijven bestaan.

 

De voormalige slaven hadden een hard bestaan, maar in elk geval waren ze vrij. Er bestaan talloze heldenverhalen van slaven die in de quilombo's woonden en ervoor streden om er te kunnen blijven. Sommigen werden koning of koningin genoemd. De verhalen over hen zijn bijna mythisch. Eén van hen was Zumbi, de laatste leider van de Quilombo dos Palmares. Hij werd vrij geboren, maar gevangen toen hij ongeveer zes jaar oud was. Hij leerde Portugees en latijn. Uiteindelijk ontsnapte hij en keerde op vijftienjarige leeftijd terug in de Quilombo, waar hij na een aantal jaar de leiding overnam. Hij viel op door zijn moed en zijn vaardigheid in de strijd. Volgens een legende was Zumbi onsterfelijk.

Aangezien de meeste gevluchte slaven en hun kinderen niet konden lezen of schrijven, werd er niets opgeschreven. Ze vertelden verhalen mondeling verder om ze levend te houden. Een aantal van die verhalen kwam terecht in capoeira liedjes. Op die manier weten we toch nog iets van het verleden van de vluchtplaatsen en zijn bewoners.

Onze naam 'A Magia do Quilombo' (de magie van de quilombo's) is een eerbetoon aan alles wat de quilombo's representeerden en aan alle belangrijke mythische figuren die er in de quilombo's leefden.